Perinteinen tapa tehdä visuaalista markkinointia ja myyntiä on pysynyt aika samanlaisena vuosikymmeniä. Tärkeimpänä tavoitteena on ollut kaupallisuuden maksimoiminen. Jokainen toimenpide myymälässä on tähdännyt kiinnostuksen herättämiseen ja myynnin kasvattamiseen.
Maailmamme on kuitenkin muuttunut ja perinteinen tapa tehdä myyntiä ei enää toimi samalla tavalla. Kulutuskäyttäytyminen on muuttunut muutamassa vuodessa hyvin arvopohjaiseksi ja vastuullisuus on noussut vahvaksi teemaksi kaikessa kuluttamisessa. Läpitunkeva kaupallisuus ei enää kiinnosta uuden ajan asiakasta.
Myymälän täytyy vastata kuluttajan arvopohjaiseen ajatteluun ja muuttuneisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Arvopohjainen myymälämuotoilu vastaa näihin tarpeisiin perinteistä kaupallisuuden maksimointiin tähtäävää myymäläsuunnittelua paremmin.
Uuden ajan myymälämuotoilun keskiössä on asiakaskokemuksen parantaminen ja elämyksellisen ja aistiystävällisen myymäläympäristön luominen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaupallisuus kokonaan unohdettaisiin. Myymälän kuuluu edelleen myydä. Se vain tapahtuu eri reittiä, vastaamalla asiakkaan muuttuneisiin tarpeisiin ja toiveisiin ja panostamalla asiakaskokemukseen.
Tämän päivän ihminen kaipaa myös merkityksellisyyttä ja syvällisempää sisältöä elämäänsä. Tämän tulee näkyä myös myymäläkokemuksessa. Jotta näihin tarpeisiin voidaan vastata, täytyy kirkastaa yrityksen arvot, kilpailuedut ja yrityksen oma tarina, mutta myös se tarina joka asiakkaalla on kerrottavanaan.
Uuden ajan myymälämuotoilussa sukelletaan syvälle asiakaskokemukseen ja pyritään ymmärtämään kaikkia niitä asioita jotka vaikuttavat asiakkaan ostopäätöksiin. Miten hän ajattelee, tuntee ja kokee asioita? Millaisia tarpeita ja toiveita hänellä on? Kiireistä perhearkea pyörittävällä perheen äidillä on varmasti erilaisia tarpeita kuin yksin asuvalla sinkulla.
Tältä pohjalta voidaan löytää jotain joka on aidosti totta ja merkityksellistä sekä yritykselle, että asiakkaalle. Nämä asiat voidaan sitten tuoda visuaalisina ratkaisuina myymälään ja luoda elämyksellinen myymäläympäristö ja asiakaskokemus, joka sitouttaa asiakkaan pysyväksi asiakkaaksi.
Omalle myymälälleen voi helposti sokeutua kun tottuu siihen miten asiat ovat ja kehityskohteet voivat jäädä huomaamatta. Asiakas voi nähdä ja kokea asiat eri tavalla, mutta ei välttämättä osaa sanoittaa kokemustaan. Tämän vuoksi on hyvä, että joku ulkopuolinen katsoo myymälää tuorein ja kriittisin silmin asiakaskokemuksen näkökulmasta.
On tärkeää ymmärtää, että näköaisti dominoi aistikokemuksiamme. 75% kaikesta aisti-informaatiosta tulee näköaistin kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että me tehdään oletuksia sen perusteella mitä me nähdään ja suurin osa tästä on tiedostamatonta. Jos kokemuksessamme on jotain ristiriitaa eri aistien välillä, niin näköaisti jyrää ja uskomme näkemämme vaikka toinen aisti kertoisi faktatietoa.
Myymälän tuotevalikoima voi olla laadukas ja asiakaspalvelu moitteetonta, mutta jos myymälän yleisilme on epämääräinen ja vähän nuhjuinen, niin mielikuva epämääräisyydestä pysyy ja herättää epäilyksen tuotteiden laadukkuudesta, vaikka asiakas olisi saanut erinomaista palvelua myymälässä.
Tunne epämääräisyydestä voi tulla siitä, että tuotevalikoimaa on vaikea hahmottaa, eikä ole selkeitä tuotekokonaisuuksia. Vaikka ei olisi sotkuista, joka paikassa on pientä epäjärjestystä. Esillelaitoissa ei ole selkeää rakennetta, tuoterivit ja pinot eivät ole suoria ja siistejä. Kaikki on vähän sinne päin ja voi olla keskeneräisyyden tuntua.
Nykypäivän asiakas elää jatkuvassa informaatioähkyssä, koska maailmastamme on tullut kovin hälyisä paikka. Meitä pommitetaan jatkuvasti kaikenlaisilla ärsykkeillä ja kaupallisilla viesteillä ja tämä on heikentänyt keskittymiskykyämme.
Kaikki pienikin epäjärjestys ja tavarapaljous lisää visuaalista stressiä, eikä aistikuormittunut asiakas jaksa katsella ympärilleen ja tutkia tuotevalikoimaa. Silmämme kaipaavat selkeyttä ja harmoniaa, emmekä jaksa keskittyä jos emme pysty yhdellä silmäyksellä hahmottamaan tuotevalikoimaa ja poimimaan meitä kiinnostavia asioita.
Jokainen voi varmasti samaistua tilanteeseen, jossa väsyneenä työpäivän jälkeen pitäisi mennä marketista ostamaan ruokaa ja haluaa vain pikaisesti hoitaa pakolliset ostokset ja poistua mahdollisimman nopeasti. Ei silloin tee mieli jäädä tutkimaan tuotevalikoimaa.
Elämyksellinen ja aistiystävällinen myymäläympäristö luo moniaistisen kokemuksen, jota on vaikea luoda digitaaalisessa ympäristössä. Asiakkaaseen saa suoran kontaktin ja ammattaitoinen ja ystävällinen asiakaspalvelu on myös tärkeä osa asiakaskokemusta.
Kokonaisvaltainen asiakaskokemus muodostuukin miellyttävästä ja elämyksellisestä myymäläkokemuksesta yhdistettynä hyvään asiakaspalvelukokemukseen. Kun tähän vielä yhdistyy asiakkaan arvoihin ja hänen tarpeisiinsa ja toiveisiinsa vastaaminen, niin ollaan aika lähellä täydellistä asiakaskokemusta.
Kun asiakas sitoutuu yritykseen hyvän asiakaskokemuksen vuoksi, hän kokee saavansa enemmän vastinetta rahalleen, vaikka maksaisi tuotteista ja palvelusta vähän enemmän. Hän on valmis maksamaan tuotteista myös normaalin hinnan, eikä kyttää pelkästään tarjouksia.